cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Vous êtes ici : Forfait Nivelles - Tournai
Forfait 8: Nivelles - Tournai Imprimer

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles
en de Cathédrale Notre-Dame van Tournai

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

La collégiale

De stad ontstond rond een adellijke abdij in de tijd dat het christendom vaste voet kreeg in ons land. De abdij herbergde een dubbelorde die bestuurd werd door vrouwen, iets dat vrijuitzonderlijk was in Europa.

 

Het geheel toont een uitzonderlijke architectuur: de Romaanse abdijkerk uit de XIe eeuw, de ondergrond met de archeologische ontdekkingen, de crypte, de kloostergang, de westbouw, en de schatten uit de periode van de XIIe tot de XIIIe eeuw. Onder de Karolingers werd de instelling een keizerlijke abdij. Later werd ze een halteplaats langs de bedevaartweg naar Compostelle. De “quartier Saint-Jacques” (Sint-Jacobswijk), aan de voet van de kerk, herinnert aan dit bedevaartverleden.

 

Le cloître

Men ontdekt er 1250 jaar architectuur, een reis die begint bij de eerste Merovingische kerk uit 746.

 

De collegiale is opgetrokken in de Ottoons-Romaanse stijl, die typisch was voor de grote keizerlijke monumenten. Vroegromaans zijn de delen uit de XIe eeuw, laatromans is het voorgebouw uit het einde van de XIIe eeuw. Het grondplan, met twee tegenover elkaar liggend koren, is van Karolingische signatuur. In de westbouw telt men 8 koepels, wat uniek is in België en wijst op het keizerlijke karakter van de abdij.

 

Cathédrale Notre-Dame van Tournai

 

Cathédrale Notre-Dame van Tournai

(ingedeeld aan het Werelderfdeel van UNESCO)

 

Cathédrale ND de Tournai

De Cathédrale Notre-Dame van Tournai is één van de architecturale meesterwerken van het middeleeuwse Westen.
In de XIIe eeuw was de economische bloei van de stad zo groot dat een nieuw gebouw werd opgericht op meerdere oude kerken.
De structuur in Romaanse stijl werd bekroond met 5 torens om de enorme blok metselwerk te stabiliseren. Er zijn zowel Normandische als Rijnlandse invloeden. Minder dan een eeuw later werd de kathedraal gewijzigd door de toevoeging van een koor in Gotische stijl. Naast de architectuur is er een overvloed aan decoratieve en meubelelementen. Bij wijze van voorbeeld, de zijportalen zijn gedecoreerd met Romaanse beeldhouwwerken en er is een doksaal van Cornelis Devriendt (1572) overeind gebleven.
Musée Collégiale ND de Tournai

 

De zogenaamde Schatkamer (museum) is eveneens uitzonderlijk door de aanwezigheid van grote kunstwerken, zoals de twee grote reliekschrijnen van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Eleutherius, waardevolle ivoren voorwerpen, kerkzilver, een tapijtwerk uit Arras van de XIVe eeuw…

 

Sinds 1999 worden belangrijke stabilisatie en restauratiewerken uitgevoerd. Daarbij zijn archeologische opgravingen gedaan en met name graven uit de XIe eeuw ontdekt.

 

Cathédrale Notre-Damel van Tournai website


Cathédrale ND de Tournai Cathédrale ND de Tournai

 

Retour - Terug - Back