cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Reuzen Imprimer

De mensen uit Nivelles mogen fier zijn over hun reuzen, zoals geen ander uit de oude Lage Landen. Het bestaan van de reuzen dateert reeds voor 1367 en zonder twijfel bestonden ze zeker vroeger.

 

De reus van Nivelles had als naam Goliath, goliath, golyas, golias. De primitieve naam Goliath werd toegekend in 1457 en nam vlug de vorm van Golias aan, sedert 1515 tot en met 1574 tijdens deze periode ontstonden er politieke en religieuze rellen en tegenspraken, daardoor gingen vele gemeente gewoontes en plechtigheden tenonder.

L'Argayon - l'Argayonne et le LoloIn 1584 zag onze reus het daglicht terug , men noemde hem Argayon en l’Argayon voor de eerste keer in 1500.

 

De ouderdom van onze Argayon is in tegenstelling met zijn late trouw. Onze Reus van Nivelles die alleen met zijn volk zeer gelukkig was, kreeg een echtgenote in 1645 : ‘L’Argayonne, Ze waren gelukkig en later werd er een zoon geboren : "él Lolô", met een babyuitstraling en met zijn legendarische speen.

 

Zoals vele eerbiedswaardige en hoogenoemde instellingen konden de reuzen van Nivelles niet onder het gereformeerde gezag van Joseph II ondermijnen. Op 10 mei 1786 verbood hij de reuzen deel te nemen aan de processie en op 26 mei van datzelfde jaar, verkocht hij de reuzen op een veiling, de verkoop bracht 123 florijnen en 2 cent op.

 

"L’Argayon", zijn vrouw, zijn zoon en "le cheval Godet" kwamen terug tevoorschijn op de Nationale feestdagen van 1806. We vinden nog sporen van een andere uitgang in 1854, helaas werd deze uitgang fataal, de Reus deed een val en belande in de Thines. Dit ongeval leide tot een opsluiting tot 1878. Na 1878 werden onze reuzen terug opgeborgen tot 1888.
Op 13 juli 1890, werden ze terug helemaal in het nieuw gestoken en met hun nieuwe kleren namen ze deel aan de grote stoet die in Brussel werd gehouden voor de 25ste verjaardag van de kroning van onze koning Leopold II. Tijdens deze stoet verloor "l’Argayonne" haar hoofd en dat midden op de straat.

Onze reuzen kwamen maar pas op 12 oktober in Nivelles terug maar wat een triomfantelijk onthaal. Men zag ze ook in Lille in 1892 en na de eerste Wereldoorlog, in Bruxelles en tijdens de Universele Expositie van 1935.

 

De Arend: de éénhoorn, de leeuw, de draak en de kameel

De arend, de éénhoorn, de leeuw, de draak en de kameel waren ook in 1786 verkocht. De mensen beslisten ze in 1889 weer op te bouwen in 1889, nadien in 1912. Tot slot werden de leeuw de draak en de kameel als enige in 1926 gemaakt, zo een 140 jaar na hun verdwijning. In mei 1940 worden de reuzen het slachtoffer van de Duitse bombardementen.

 

Le Cheval Godet

Na de oorlog worden de reuzen gerestaureerd op basis van de schetsen van Paul Collet deze dateren uit l929, "l’Argayon", "l’Argayonne", " le Lolô" en "le cheval Godet" deden hun eerste intrede in Nijvel op 21 mei 1950.

Le Cheval Bayard

De Dienst voor Toerisme heeft de verantwoordelijkheid genomen om de wederopbouw van de dierentuin waar te maken . Het eerste dier de eenhoorn , kon op 28 februari 1982 naar buiten komen. De kameel verscheen in 1983 en de arend in 1984. Daarna volgde de draak en de leeuw. Ten slotte deed "le Cheval Bayard" weer zijn intreden na 400 jaar en dat op 28 september 2001.

 

We kunnen vastellen dat de Nijvelse Reuzen veel reizen na de 2de wereld oorlog. In 1978 reisde "l’Argayonne" naar Birmignham (Alabama, in de Verenigde Staten) samen met de Reus uit Ieper vertegenwoordigde ze de Reuzen van België, dat ter ere van een week België georganiseerd van 13 tot en met 25 april.

 

Op de dag van vandaag vergeten onze reuzen "l’Argayon", "l’Argayonne", hun zoon "Lolô", hun paard "le cheval-Godet" en heel hun veestapel geen enkele feestdag om met de mensen hun volksvreugde te delen, juist maar met een wandelingetje op de Grote Markt. Het is met plezier dat groot en klein telkens hun hart mogen ophalen bij het aanschouwen van onze reuzen, dat zowel tijdens een stoet of een of andere plechtigheid.