cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

Nivelles_Tour_Ste_Gertrude.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Vous êtes ici : Folklore St Gertrude ommegang
Sint-Gertrude ommegang Imprimer

 

Le tour, la procession à travers champs

Vandaag nog is de "Tour Sint Gertrude" nog zeer levendig, elk jaar vertrekt hij op zondag na Sint Michiel (29 september) dan komen er duizend tot twee duizend pelgrims samen.

De vorige dag, gedurende de vespers, haalt men het schrijn van de Heilige Gertrude van het altaar en wordt dan in de kerk tentoongesteld.

 

Op zondag morgen, wordt ze op de voorste kant van de zegewagen gezet. Om 7 uur komt de stoet op gang, na de muzikanten, trekken zes boerenpaarden de praalwagen. Gevolgd door de geestelijken en de kerkzangers, de plaatselijke autoriteiten zowel burger als religieus en het volk, hier en daar houd men de stok van Heilige Gertrude vast. Aan de "Porte de Mons", na de toespraak van de deken, de geestelijken, de kerkzangers, de kerkmeesters en de commissie van de tour, beginnen de pelgrims aan hun tocht. Het is een tocht van 14 kilometer rondom Nivelles. Twee haltes om te eten zijn voorzien één op de plaats “Le Chêne” et de andere halte aan de boerderij “Grand Peine”.

 

De Intrede van de

In het begin van de namiddag, vormt de stoet zich in praal en pracht in de Faubourg de Mons, talrijke historische en religieuze groepen komen de rangen van de pelgrims verdikken; de opgefriste paarden zijn bereden door kinderen, verkleed zoals engeltjes, ze wuiven met vlaggen. De burgerlijke en religieuze autoriteiten komen aan en met de muziek voorop verschijnen de reuzen en hun veestapel. De blijde intrede van het “Heilig lichaam” in de stad kan beginnen. De reiswiegen worden gedurende 8 dagen voor het publiek tentoongesteld, dat gebeurt in de Collegiale (Octave Saint-Michel) daarna wordt "het schrijn" tijdens een ceremonie en een mis teruggezet.

 

La Rentrée du Tour - les AngesDe tour vertegenwoordigd een reëel geloofsbeleid voor de bevolking van Nivelles, een eerbetoon door het volk, zonder onderscheid, opinie, aan de” oprichtster en patroon “van de stad, nauw verbonden aan de relieken, deze traditie stamt uit de 13de eeuw.

 

De

De “Tour” kende zijn grote glorie periode tijdens de 15de eeuw. Mensen verheugden er zich op en organiseren vuurwerk, kermis en tornooien. Op het einde van de 16de eeuw neemt de stad dat alles voor haar eigen rekening. In de 18de eeuw onder het gezag van Joseph II zou deze processie in verval geraken, ze kwam een laatste maal in 1793 naar buiten, om pas in de 19de eeuw te hervatten, met een meer religieus karakter. Men moet op de 20ste eeuw wachten voor een grote weelde van historische en geestelijke groepen deze groepen maken de godsvrucht van de pelgrims wakker en geeft de Tour zijn oude glorie in pracht en praal terug.

 

De 734 ste Tour van de Heilige Gertrude heeft plaats op, 5 oktober 2014.

 

Retour - Terug - Back