cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Het stad museum Imprimer

 

Het museum van archeologieOp de hoek van de "rue des canonniers" en de "rue de Bruxelles", staat het museum van archeologie, Kunst en Geschiedenis van Nivelles. Dit mooi eigendom stamt uit de XVIIIe eeuw, de wilde wingerd voelt zich hier thuis, het museum herbergt verschillende schatten (schilderwerken, beeldhouwwerken, meubels...) deze zijn minder bekend.

Het herenhuis werd gebouwd op de plaats waar vroeger een kerk heeft gestaan. het gebouw diende als toevlucht voor de "Trinitaires" van het klooster van Orival, deze orde had als opgave kristenen gevangenen op te kopen van de ongelovigen.

In 1783, werd het toevluchtsoord op bevel van Joseph II gesloten. Het herenhuis werd door een particulier gekocht. Nadien werd het door de Openbare Bijstand gekocht en diende achtereenvolgens als atelier voor de armen, logement, bank van lening, weeshuis alvorens het recente museum te worden.

 

Het museum werd in 1956 ingehuldigd dank zij de verzamelingen van de Archeologische maatschappij van Nivelles sedert de XIXe eeuw. De andere stukken komen uit de Collegiale en van het O.C.M.W. sommige eigenaars hebben hun stukken aan het museum geschonken, het museum heeft ook zelf stukken gekocht of zomaar gevonden.

 

Het museum bezit prachtige kunstwerken van het einde van de Middeleeuwen en van de XVIIIe eeuw, deze stonden eerst in de collegiale. Men kan er ook 4 prachtige standbeelden in kalksteen aanschouwen, deze zijn in Gotische stijl ze stellen Heilige Paulus voor, Heilige Johannes, Heilige Andre et Heilige Petrus deze prachtige standbeelden maakten deel uit van een middeleeuws oksaal die helaas verdwenen is. Deze kunstwerken zijn een verplaatsing waard.

Het museum is ook heel fier om een collectie van aarde werk te bezitten deze aarde kunstwerken dateren uit de XVIIIe eeuw deze zijn van de hand van "Laurent Delvaux". Bekende kunstenaar en beeldhouwer hij heeft heel lang in Nivelles verbleven, hij werkte voor het Koninklijke Paleis en ook in Nivelles.

 

Iedereen komt er aan zijn trekken. Men leert er Nivelles kennen door alledaagse voorwerpen zoals, koffers, kasten, horloges, muziekinstrumenten die de tijd doorstaan hebben.

 

We trekken ook uw aandacht op het feit dat het museum een bibliotheek bevat, deze is gericht op de voorwerpen die in het bezit van het museum zijn, er zijn ook boeken over de geschiedenis en de archeologie van Nivelles.

 

Liefhebbers van mooi kunstwerk, meubilair, folklore en geschiedenis komen hier aan hun trekken, het museum die in het hartje van Nivelles ligt is de moeite waard om een bezoek te brengen.

 

Stad Museum

 

Rue de Bruxelles, 27 - 1400 Nivelles
Tel. : 067/88.22.80 - Fax : 067/84.32.34
E-mail : Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir.

Openings uren :
* Dinsdag tot en met vrijdag van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 17u00

* 1ste en 3de zondag van de maand van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 17u00  

 * Gesloten op maandag, zaterdag en zondag van de maand andere 

 * Prijs: 2 € / persoon. - 1 € / groep - gratuit/1er zondag van de maand.

Groep: alleen op afspraak.

Retour - Terug - Back