cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Forfait 1: Nivelles Imprimer

Vertel me alles over Nivelles ...

 

Stad wandeling

 

Stad Wandeling

 

Vue extérieure de la collégiale

Nivelles ontstond in een kom in het landschap waar de Thines doorheen vloeit, rond een abdij die in 645 werd gesticht door Ida, de echtgenote van Pepin de Landen. Pepin was hofmeier van Koning Dagobert, een van de voorvaderen van Karl de Grote. Hun dochter, de heilige Gertrude, werd de eerste abdis. Het dubbelkapittel, dat altijd onder het gezag is gebleven van een vrouw, werd een rijksabdij onder Karl de Grote. Ze werd vooral bevolkt door adellijke stiftsdames. De Franse Revolutie maakte een einde aan haar bestaan.

 

In de XIIIe eeuw was Nivelles een echt cultureel centrum (13 parochies, 3 huizen van barmhartigheid, 1 begijnhof ) en een handelsstad (kant, batist, brouwerijen, leerlooierijen).In 1940, tijdens de eerste oorlogsdagen, werd Nivelles gebombardeerd door de Duitsers. De klokkentoren van de collegiale brandde af en de kerkschat werd zwaar beschadigd.


Enkele straten maken het waard om een dagje in Nivelles door te brengen. Een wandeling door de stad toont heel wat bezienswaardigheden:

Rue typique du quartier Saint Jacques 

Enkele straten maken het waard om een dagje in Nivelles door te brengen. Een wandeling door de stad toont heel wat bezienswaardigheden:

  • de oude vestingtoren uit de XIIe eeuw (de zogenaamde Tour Simone),
  • het klooster van de Recoletten met zijn gotische kerk en zijn kloostergang,
  • de toevluchtshuizen van Aywières, van de Johannieters, van de Trinitariërs van Orival,
  • de statige herenhuizen Rifflart d’Ittre, Dept, Biourges enz…

 

 

 

 

En toch ...

 

Eglise des RécolletsDe Recolletenkerk

Twintig jaar na de dood van Saint-François d’Assise (1226) vestigden de franciscanen zich in Nivelles. In 1580 werd de stad geplunderd door de protestanten, maar Margareta van Oostenrijk liet de kerk herbouwen in late gotiek. De apsis is Brabants (met afgestompte hoeken). De drievuldigheidsvensters hebben een flamboyante opvulling. Men vindt er ook het reliekschrijn van Sainte-Marie d’Oignies. Van het klooster rest een zeer romantische kloostergang, de tweede van Nivelles.

 

 

Het gemeentelijk archeologish museum

Musée de NivellesHet museum is ondergebracht in het voormalige toevluchtshuis van Orival, een grote Louis XV woning met een gevel vol wilde wingerd. Het herbergt verschillende minder bekende schatten: werken van Laurent Delvaux (XVIIIe eeuw), een Brussel wandtapijt (Coxie), meubelen en kunstvoorwerpen uit Nivelles en omgeving, muziekinstrumenten, vier prachtige beelden in Brabant kalksteen uit de XVe eeuw, tal van archeologische voorwerpen, gaande van het Paleolithicum tot de Merovingische tijd, enz...

 

 "Le Parc de la Dodaine"

Parc de la Dodaine

Parc de la Dodaine

Dit park is een beschermd natuurgebied. Deze voormalige moerassen werden als wandelgebied aangelegd door Jean-Baptiste Dangoneau, burgemeester van Nivelles in de tijd van Napoleon.

Hij gaf daarmee werk aan de armen die te lijden hadden van de hongersnood (1817). Het park is in vier delen opgesplitst: de rechthoekige waterpartij omringd met eeuwenoude bomen, de Franse tuin, de grote vijver en het Koningin Astrid sportplein dat werd ingehuldigd in 1938. De werken begonnen in 1935 (uitgevoerd door werklozen) en het project was het eerste in zijn soort. Het park werd een beschermd natuurgebied op 28 april 1945. Sindsdien is er een Engelse tuin bijgekomen (1955), een multifunctionele sportzaal, een overdekt zwembad, een sportterrein en een waterpark.

 

 

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

Vue extérieure de la collégiale

Een ontdekkingsreis naar 1250 jaar architectuur, die begint bij de eerste Merovingische kerk uit 746. De kerk van Nivelles hoorde bij een abdij waarvan enkel de kloostergang uit de 13e eeuw rest. Het is ook een collegiale of kapittelkerk, wat betekent dat ze de zetel was van een kapittel van kanunniken. Ze trok bedevaarders aan, want het oostelijke complex (koor op een drie beukige crypte en vandaag de omloopgang) speciaal voor bedevaarders opgezet is verdwenen. Ze heeft een westbouw met een eigen koor, een apsis, traptorens, tribuIntérieur de la collégialenekapellen en “gayolles” die als gevangeniscellen dienden. Boven vinden we de prachtige “keizerlijke” zaal die een burgerlijke functie had (recepties, gerechtshof ).

De abdis was tegelijk burgemeester en rechter van Nivelles. Tot aan de Franse Revolutie werd de abdij bestuurd door een abdis.

 

De collegiale is gebouwd in een Ottoonse stijl, de stijl die de grote keizerlijke bouwwerken kenmerkte. Vroegromaans is het gedeelte uit de 11e eeuw, laatromans het uitzonderlijke voorgebouw uit het einde van de 12e eeuw. Het plan met de twee tegenover elkaar liggend koren is van Karolingische signatuur. Het voorgebouw telt acht koepels. Dat is uniek in België en wijst op het keizerlijke karakter van de kerk. De Romaanse kloostergang dateert uit de 13e eeuw. De collegiale werd gewijd in 1046 door bisschop Wazon, van Liège in bijzijn van de duitsche keizer Hendrik III. Het interieur bevat een praalwagen uit de 15e eeuw, renaissance koorstoelen, grafmonumenten van de 16e tot de 18e eeuw, een polychroom beeld van de Heilige Maagd uit de 15e eeuw, beelden en een preekstoel van Laurent Delvaux, muurschilderingen enz… Cloître roman 

 

De romaanse crypte (1100) is een van de grootste van het land. Het is een typische hallencrypte voor bedevaarders. In de ondergrond vonden archeologen de resten van kerkgebouwen van de VIIe tot de Xe eeuw (Merovingisch, Karolingisch, Preromaans). Men ontdekte er ook de graftombe van Himeltrude, de eerste vrouw van Karel de Grote.

 

Chasse gothique (reconstitution)

 

De resten van het gotische reliekschrijn uit 1272, dat op 14 mei 1940 gedeeltelijk werd vernield door de bombardementen, staan tentoon in het voorgebouw. Het was een gotisch juweeltje in verguld zilver.

 

 

 

Jacquemart: Jean de Nivelles

 

 

Jean de Nivelles

Klokkenluider uit de XVe eeuw, het symbool van Nivelles. De oorspronkelijke klok werd geschonken door Karel de Stoute.

 

 

 

 

 

 

 

Wegenkaart

 

Localisation collégiale Sainte Gertrude

 

 

Retour - Terug - Back