cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Vous êtes ici : Forfait Nivelles - Seneffe
Forfait 2: Nivelles - Seneffe Imprimer

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles en het Domein van het Kasteel van Seneffe

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

La collégiale

De stad ontstond rond een adellijke abdij in de tijd dat het christendom vaste voet kreeg in ons land. De abdij herbergde een dubbelorde die bestuurd werd door vrouwen, iets dat vrijuitzonderlijk was in Europa.

 

Het geheel toont een uitzonderlijke architectuur: de Romaanse abdijkerk uit de XIe eeuw, de ondergrond met de archeologische ontdekkingen, de crypte, de kloostergang, de westbouw, en de schatten uit de periode van de XIIe tot de XIIIe eeuw. Onder de Karolingers werd de instelling een keizerlijke abdij. Later werd ze een halteplaats langs de bedevaartweg naar Compostelle. De “quartier Saint-Jacques” (Sint-Jacobswijk), aan de voet van de kerk, herinnert aan dit bedevaartverleden.

 

 

Le cloître

Men ontdekt er 1250 jaar architectuur, een reis die begint bij de eerste Merovingische kerk uit 746.

 

De collegiale is opgetrokken in de Ottoons-Romaanse stijl, die typisch was voor de grote keizerlijke monumenten. Vroegromaans zijn de delen uit de XIe eeuw, laatromans is het voorgebouw uit het einde van de XIIe eeuw. Het grondplan, met twee tegenover elkaar liggend koren, is van Karolingische signatuur. In de westbouw telt men 8 koepels, wat uniek is in België en wijst op het keizerlijke karakter van de abdij.

 

Domein van het Kasteel van Seneffe

 

Domein van het Kasteel van Seneffe

 

Château de Seneffe

Eenmaal voorbij het hek en de toegangsdeur, belandt de bezoeker in een andere eeuw. In het Kasteel van Seneffe en het Zilvermuseum van de Waalse Gemeenschap keert men terug naar de XVIIIe eeuw.

Het kasteel was het buitenverblijf van graaf Julien Depestre en het ademt nog steeds de levenskunst uit van deze periode. Het werd gebouwd van 1763 tot 1768 door een architect die in die tijd erg gevraagd was.

 

Vue du parc du domaineHet interieur straalt pure luxe uit (parket, verguldsels, …) terwijl de bezoeker in het omringende park van 22 hectare tal van decoratieve bouwsels vindt (theater, oranjerie, volière, ijskelder, bijgebouwen, …).

 

De zilvercollectie bestaat vooral uit de schenking van Claude d’Allemagne, een van de grootste kenners en verzamelaars van het land.

 

Of u nu als gewone bezoeker komt die even wil terugkeren in de tijd of als liefhebber die geïnteresseerd is door het wetenschappelijke aspect van de verzameling, de deuren van het Kasteel van Seneffe staan altijd open voor u.

 

Entrée du château de Seneffe L'Orangerie du château de Seneffe

 

Retour - Terug - Back