cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Vous êtes ici : Forfait Nivelles - Bois-Seigneur-Isaac
Forfait 4: Nivelles - Bois-Seigneur-Isaac Imprimer

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles en het kasteel van Bois-Seigneur-Isaac

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

La collégiale

De stad ontstond rond een adellijke abdij in de tijd dat het christendom vaste voet kreeg in ons land. De abdij herbergde een dubbelorde die bestuurd werd door vrouwen, iets dat vrijuitzonderlijk was in Europa.

 

Het geheel toont een uitzonderlijke architectuur: de Romaanse abdijkerk uit de XIe eeuw, de ondergrond met de archeologische ontdekkingen, de crypte, de kloostergang, de westbouw, en de schatten uit de periode van de XIIe tot de XIIIe eeuw. Onder de Karolingers werd de instelling een keizerlijke abdij. Later werd ze een halteplaats langs de bedevaartweg naar Compostelle. De “quartier Saint-Jacques” (Sint-Jacobswijk), aan de voet van de kerk, herinnert aan dit bedevaartverleden.

 

Le cloître

Men ontdekt er 1250 jaar architectuur, een reis die begint bij de eerste Merovingische kerk uit 746.

 

De collegiale is opgetrokken in de Ottoons-Romaanse stijl, die typisch was voor de grote keizerlijke monumenten. Vroegromaans zijn de delen uit de XIe eeuw, laatromans is het voorgebouw uit het einde van de XIIe eeuw. Het grondplan, met twee tegenover elkaar liggend koren, is van Karolingische signatuur. In de westbouw telt men 8 koepels, wat uniek is in België en wijst op het keizerlijke karakter van de abdij.

 

Het kasteel van Bois-Seigneur-Isaac

 

Het kasteel van Bois-Seigneur-Isaac

 

Château Bois-Seigneur-IsaacIn de XIe eeuw liet een ridder met de naam Isaac een bos aanplanten, dat sindsdien ‘Bois Planté’ wordt genoemd. Isaac vergezelde Godfried van Bouillon op kruistocht en werd gevangen genomen door de Saracenen. Toen maakte hij debelofte een kapel voor de Heilige Maagd te bouwen, als hij zou bevrijd worden.

 

De middeleeuwse burcht, ooit omringd door een slotgracht, werd in 1720 verbouwd tot een kasteel in de Louis XVI stijl. Het kreeg een Engels landschapspark in de XVIIe en XIXe eeuw. In het park staan heel wat eeuwenoude bomen. Een ronde toren is het restant van de feodale versterking. U wordt ontvangen door barones Snoy d’Oppuers. In de castrale kapel uit de XVIe eeuw met haar gotische sacristie, bevindt zich het Heilig Bloed en het is een bedevaartplaats.

Wanneer u de poort passeert, wandelt u in de tuin met geneeskrachtige planten van het premonstratenzerklooster. Opzij bevindt zich de abdijhoeve uit de XVIIIe eeuw. Het hele complex is een beschermd monument.

 

 

 

Chapelle castrale Ferme abbatiale

 

 

Retour - Terug - Back