Forfait 5: Nivelles - Villers-la-Ville |
De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles en de Cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville
De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles
Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles
De stad ontstond rond een adellijke abdij in de tijd dat het christendom vaste voet kreeg in ons land. De abdij herbergde een dubbelorde die bestuurd werd door vrouwen, iets dat vrijuitzonderlijk was in Europa.
Het geheel toont een uitzonderlijke architectuur: de Romaanse abdijkerk uit de XIe eeuw, de ondergrond met de archeologische ontdekkingen, de crypte, de kloostergang, de westbouw, en de schatten uit de periode van de XIIe tot de XIIIe eeuw. Onder de Karolingers werd de instelling een keizerlijke abdij. Later werd ze een halteplaats langs de bedevaartweg naar Compostelle. De “quartier Saint-Jacques” (Sint-Jacobswijk), aan de voet van de kerk, herinnert aan dit bedevaartverleden.
Men ontdekt er 1250 jaar architectuur, een reis die begint bij de eerste Merovingische kerk uit 746.
De collegiale is opgetrokken in de Ottoons-Romaanse stijl, die typisch was voor de grote keizerlijke monumenten. Vroegromaans zijn de delen uit de XIe eeuw, laatromans is het voorgebouw uit het einde van de XIIe eeuw. Het grondplan, met twee tegenover elkaar liggend koren, is van Karolingische signatuur. In de westbouw telt men 8 koepels, wat uniek is in België en wijst op het keizerlijke karakter van de abdij.
Cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville
Cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville
De overlevering wil dat in 1146 dertien monniken en vijf lekenbroeders in Villers neerstreken om er een abdij te stichten. Ze deden dat op uitnodiging van de heer van Marbais en op aanzet van Sint-Bernardus.
De oude abdijgebouwen werden volledig vernieuwd in de XIIIe eeuw, het tijdperk waarin de spirituele uitstraling van de abdij een hoogtepunt bereikte. In die tijd telde ze een honderdtal monniken en drie keer meer lekenbroeders – al bestaat daar geen zekerheid over. Het abdijdomein besloeg bijna 10 000 hectare.
Van de XVIe tot het einde van de XVIIe eeuw kende de abdij afwisselende periodes van rust en onrust. In de XVIIe eeuw daarentegen beleefde ze een nieuw hoogtepunt. De Franse Revolutie stak echter stokken in de wielen.
Forfait 5 - De collegiale Sainte Gertrude van Nivelles en de cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville
Retour - Terug - Back |