cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Vous êtes ici : Forfait Nivelles - Rebecq
Forfait 9: Nivelles - Rebecq Imprimer

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles en de kleine molen en het bierhuis van Rebecq

 

De Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

Collégiale Sainte Gertrude van Nivelles

 

La collégiale

De stad ontstond rond een adellijke abdij in de tijd dat het christendom vaste voet kreeg in ons land. De abdij herbergde een dubbelorde die bestuurd werd door vrouwen, iets dat vrijuitzonderlijk was in Europa.

 

Het geheel toont een uitzonderlijke architectuur: de Romaanse abdijkerk uit de XIe eeuw, de ondergrond met de archeologische ontdekkingen, de crypte, de kloostergang, de westbouw, en de schatten uit de periode van de XIIe tot de XIIIe eeuw. Onder de Karolingers werd de instelling een keizerlijke abdij. Later werd ze een halteplaats langs de bedevaartweg naar Compostelle. De “quartier Saint-Jacques” (Sint-Jacobswijk), aan de voet van de kerk, herinnert aan dit bedevaartverleden.

 

Le cloître

Men ontdekt er 1250 jaar architectuur, een reis die begint bij de eerste Merovingische kerk uit 746.

 

De collegiale is opgetrokken in de Ottoons-Romaanse stijl, die typisch was voor de grote keizerlijke monumenten. Vroegromaans zijn de delen uit de XIe eeuw, laatromans is het voorgebouw uit het einde van de XIIe eeuw. Het grondplan, met twee tegenover elkaar liggend koren, is van Karolingische signatuur. In de westbouw telt men 8 koepels, wat uniek is in België en wijst op het keizerlijke karakter van de abdij.

 

 

de kleine molen en het bierhuis

 

De kleine molen van d'Arenberg en het bierhuis

 

Petit moulin de Rebecq

La Senne à Rebecq

In het centrum van het dorp bevinden zich aan beide zijden van de waterval van de Senne, twee watermolens. De grote en de kleine molen passen goed in het kader van deze aantrekkelijke aangename Romaanse Land (Roman Pais).


Destijds behoorde het tot de heren van Rebecq. De een was al in werking einde van de middeleeuwen. Heden zijn ze het centrum van alle soorten van activiteiten, die plaats vinden in deze authentieke kader.


De kleine molen is bijzonder interessant, gebouwd in 1756 en werd onlangs volledig gerestaureerd. Zodat onder uw ogen de molenaar het graan kan malen.

Dégustation bières locales de Rebecq


Op dezelfde plaats het Bierhuis, het bevat een verzameling van voorwerpen en gereedschap voor het brouwen van ambachtelijk bier.


Dat men kan het bier proeven in een lokaal niet ven van daar.


 

Moulin de Rebecq Moulin de Rebecq

 

Retour - Terug - Back